206 CC ve 307 CC gibi hantal, kaba, performanssız ve gereksiz derecede pahalı modellerle biraz fark yaratmaya çalışsa da, Alman rakiplerini ürküttüklerini bile sanmıyorum. Eş zamanlı olarak, 205 GTI, 106 GTI ve 306 GTI-6 ile yakaladıkları müthiş GTI serisi başarısını da, Japon, Alman, hatta İtalyan rakiplerine kaptırdılar.
Şimdi Peugeot, gözünü tam da Almanların üstün oldukları alana, yüksek beygirli sedan (908 RC) ve bol silindirli, lüks coupe alanına dikmiş görünüyor (907 GT). 308 RC Z modeli ise, Nissan 350Z ve Audi TT gibi araçlara direk kafa tutmak için geliştirilmiş gibi görünüyor; üstelik bazı önemli üstünlükleri de var.
308 RC Z; yakında piyasaya sürülecek 308 platformu üzerine geliştirilmiş. Uzunluk aynı olmasına rağmen, 308 RCZ, gösterişsiz abisinden 2.5 santim daha geniş.
Audi TT ve Nissan 350Z’in aksine, Peugeot, 308 RC Z ile hafiflik, küçük ama performanslı ve ekonomik bir motor kozunu oynuyor. Peugeot-Citroen ve BMW ile ortak geliştirilip,207 GTI ve Mini Cooper S modelinde kullanılan EP6DTS kodlu 1.6 litrelik benzinli motor (1.6 THP) , normalde 175 beygir üretiyor. Peugeot, 308 RC Z için, turbo sistemi ve ECU’da yaptığı değişiklikler sayesinde, gücün 218 beygire dayanmasını sağlamış. Bu motorun önemli bir özelliği,common rail dizel motorlar ya da Mitsubishi’nin bazı benzinli motorları gibi, direkt enjeksiyon sistemine sahip olması. Yakıt, direk yanma odasına çok yüksek bir basınçla püskürtülerek, ekstra güç, ekonomi ve daha iyi egzos emisyonları sağlanıyor. Üstelik, 1.6 litrelik benzinli bir motordan umulmayacak kadar da iyi bir tork üretmekte; 280 Nm.
Peugeot 308 RC Z, çok iyi bir 0-100 derecesine sahip olmasa da (7 saniye), ara hızlanmalarda performanslı bir dizel kadar başarılı ve 238 km/s gibi etkileyici bir hıza sahip (1.6 litrelik, oldukça geniş ekipmanlı bir araç için elbette). Bu tek başına 218 beygirlik motorla mümkün olmuyor; 308 RCZ, 1200 kilo gibi, sınıfında çok başarılı (ama mükemmelde olmayan) bir ağırlığa sahip. Aracın ağırlığını düşürmek için, 908 RC ve 907 GT modellerinde de olduğu gibi, birçok gövde panelinde karbon fiber kullanılmış. Saside aluminyum kullanımı oldukça yaygın; süspansiyon elemanlarınında çoğu, birçok BMW’de olduğu gibi, aluminyumdan imal edilmiş. Arka cam ise, polikarbonattan.
Ağırlık tasarruf çabalarına rağmen, Peugeot büyük jant ve büyük fren diskleri kullanmaktan vazgeçmemiş. Cilalanmış aluminyumdan imal edilmiş 19 inçlik jantlar, 245/40 ebatlarındaki Michelin Pilot Sport 2′leri taşıyorlar. Bunlar, ultra yüksek performans sınıfı lastikler olduğundan, normalde bu kadar düşük taban genişliği ile gelmiyorlar. Peugeot; Michelin’le olan iyi ilişkilerine dayanarak, bu ebadın özel olarak 308 RC Z için üretilmesini sağlamış.
Frenlerde de, Alman rakipleri gibi, Brembo disk ve kaliperler kullanmışlar. Ön diskler, 360 mm çapında ve 1200 kg aracı durdurmak için bu kadar büyük çaplı disk kullanmanın gerekliliği oldukça tartışmalı. Bu kararın çok büyük ihtimalle performanstan çok kozmetik kaygılarla ilgili olduğunu düşünüyorum; zira 19 inçlik jantları iyi doldurmak için, büyük diskler seçmek zorunluluk.
Peugeot, 308 RC Z için, Citroen’in geliştirdiği iki teknolojiyi de ödünç almış; bunlardan birincisi LDWS (Lane Departure Warning System). Bu sistemin amacı, uyuyan sürücüyü uyandırmak! Eğer araç yol çizgilerinden “sarsak” hareketlerle çıkıyorsa-örneğin çok yavaş şerit değiştirme, ya da aynı anda iki şerit birden atlama gibi- sürücü koltuğuna rahatsız edici titreşimler yollayarak sürücünün uyanmasını “umuyor”. Doğrusunu isterseniz, benim gibiler için “komik” bir sistem; zira araba kullanırken uyuyacak kadar uykum varsa, duvara çarpsam bile uyanacağımı snmıyorum!
Diğer bir detay ise, Peugeot’nun zaman zaman vazgeçip, sonra eski ve uzatmalı sevgilisi gibi geri döndüğü torsiyon çubuklu arka süspansiyonun bu araçta da kullanılmış olması.
İkincisi ise, direksiyonla beraber dönen, çift Xenon farlar. Bu özellik, 30 seneyi aşkın yaşına rağmen, ilk kez Citroen DS modelinde kullanılmıştı. Gerçi artık yine moda oldu ve Mercedes’ten Peugeot’ya kadar birçok üretici tarafından kullanılıyorlar.
Kabinde bulunan şık Bell&Ross analog saatin haricinde (bu da bir Maserati geleneğidir aslında) tüm torpido bölümü, yeni çıkacak olan 308′den alınmış (maliyet kaygıları!). Koltuklar ise, hemen hemen her sportif Peugeot modelinde olduğu gibi, tek kelimeyle birinci sınıf.
Aracın fiyatının 40.000 dolar civarında olması bekleniyor. Türkiye’ye gelirmi, ne zaman gelir, gelirse ne kadar olur, bunlar hep soru işareti. Ortalama yakıt tüketiminin 6.7 litre olması, 415 litrelik bagaj hacmi, makul sayılabilecek fiyatı, ortalamanın üstü performansı ile, kayda değer bir araç bir 308 RC Z. Havalı görünmek çok da pahalı olmamalı diyenler için!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder