16 Eylül 2007 Pazar

Etox (Türk Otomobili)

ETOX
Yıllar sonra ilk kez yerli otomobil üretildi. Hem de spor.. Ferrari'ye rakip olacak..
Yurt dışındaki otomobil fuarlarında herkesin lüks spor otomobilleri incelemesine izin verilirken, Türkiye’deki otomobil fuarlarında belirli kişiler dışında kimsenin bu otomobillere yaklaştırılmamasını içerleyen bir girişimci yerli spor otomobil üretti.

Ertex Oto Dekorasyon Genel Müdürü Ercan Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işi gereği sık sık yurt dışındaki otomobil fuarlarına katıldığını, buralarda her isteyenin rahatlıkla lüks spor otomobilleri inceleyebildiğini anlattı. Türkiye’de düzenlenen otomobil fuarlarında ise bu otomobillerin çevresine bant çekildiğini, ünlü ve zenginlerin dışında kimsenin otomobilleri incelemesine izin verilmediğini belirten Malkoç, "bu duruma çok içerlediğini ve bunun üzerine yerli bir spor otomobil geliştirmeye karar verdiğini" söyledi.

Malkoç, ilk otomobilin icadının üzerinden yaklaşık 100 yıl, ilk Türk otomobili olan Devrim’in yapılmasının üzerinden de 46 yıl geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Ülkemizde 1966 yılından bu yana otomobil üretimi yapılmaktadır. Çağımızın ve özellikle de otomobil sektörünün gelişimi göz önüne alındığında, dünya otomotiv sektörüne bir marka kazandırmamış olmamız bizleri çok üzüyordu. Oysa daha 1938 yılında Türkiye, 140 tane avcı bombardıman uçağı üreterek şu an teknolojilerine imrendiğimiz AB ülkelerine satmıştır. 2007 yılındayız ve uçak yapan bir milletin torunları olarak bir otomobil yapamıyoruz. Cesaretimizin temelinde bu çok önemli bir etken oldu. Artık bu konuda bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük ve Etox’u geliştirdik."
SERİ ÜRETİM BELGESİ ALDILAR

Etox’un günümüz otomotiv firmalarının tüm tasarım ve prototip üretimlerini kapsayan süreçleri içinde barındıran iki yıllık çalışmanın sonucunda geliştirildiğini ifade eden Malkoç, prototip hazırlama aşamasında tasarım ekibi de dahil 46 Türk personelin görev aldığını belirtti. Malkoç, aracın şasinin yurt dışındaki diğer özel üretilen emsallerindeki gibi örme şasi tekniğine dayanarak kendi mühendisleri tarafından projelendirildiğini kaydetti.
MADE İN TÜRKEY

Etox’un, ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi Otomobil Teknolojileri Araştırma Merkezi’nce (OTAM) Sanayi Bakanlığının 2001/16/AT M1 sınıfındaki motorlu araçlar tip onay yönetmeliği kapsamında yapılan tüm testlerden de başarıyla geçtiğini söyleyen Malkoç, Türkiye’de seri üretim (Tip Onay) belgesini aldıklarını kaydetti. Daha önce üretilen yerli otomobiller "Devrim" ile "İmza"nın "Tip onay belgesi bulunmadığını" ifade eden Malkoç, Etox’un künyesinde "Made in Turkey" yazan "ilk otomobil olacağını" söyledi. Malkoç, şu an da firmanın kendi testi olan 100 bin kilometrelik yol testine başladıklarını ifade etti. Dörtte biri sorunsuz tamamlanan test sırasında gidilen şehirlerde vatandaşların araca büyük ilgi gösterdiğini anlatan Malkoç, henüz tanıtımını gerçekleştirmemiş olmalarına rağmen şimdiden 3 ön sipariş talebi olduğunu belirtti. Malkoç, Etox için gelen sipariş taleplerini yol testi tamamlandıktan sonra alacaklarını kaydetti.

Etox Zafer - Türkiye'nin İlk Spor Arabası

İlk başlarda hafif bir şaşkınlık uyandıran etox yavaş yavaş ilk siparişlerini de toplamaya başladı.

Cem Yılmaz siyah Etox siparişi verdi
Cem Yılmaz Türkiye'nin ilk spor otomobili Etox için sipariş verdi. Yılmaz, siyah ve 272 beygirlik özel yapım Etox için 150 bin YTL ödeyecek.
Şimdiye kadar özellikleri açıklanmayan Etox'ta, Renault'nun Megane modelinde kullanacağı 1.9 litrelik ve 125 beygirlik dizel motor bulunuyor. Ertex, Cem Yılmaz hariç şimdiye kadar tüm siparişleri bu motor seçeneğiyle almış. Bu motor dışında BMW'den alınan 225 ve Volvo'dan alınan 272 beygirlik benzinli motor seçenekleri var. Cem Yılmaz 272 beygirlik benzinli Volvo motorunu tercih etmiş. Etox'un fiyatı 85 bin YTL'den başlıyor. Ancak Yılmaz'ın istediği motorla otomobilin fiyatı 150 bin YTL'ye çıkıyor. Etox'un proje koordinatörü olan ve tasarımını yapan Konya Selçuk Üniversitesi Grafik Bölümü mezunu Tarkan Ustael, araca 450 beygirlik motor bile uygulayabildiklerini söylüyor.

Açıklanan araç özellikleri ve tanıtım fiyatı şöyle:

* 125 Hp dizel motor
* Turuncu, siyah, beyaz, kırmızı renk seçenekleri
* Dana derisi koltuklar
* Kapı döşemeleri kumaş antara ve dana derisi
* Alüminyum alaşımlı çelik jant
* Gövde renginde ve elektirkli aynalar
* Radyo ve CD çalar
* Sis farları
* Nikelajlı kapı kolları
* Krom kaplı çift egzozt çıkışı
* Çift hava yastığı
* ABS
* Çelik kapı içi ve tavan barları
* Klima
* Deri direksiyon
* Dana derisi kaplı torpito

Opsiyonel olarak sunulan özellikler

* İstenilen farklı bir renk
* Geyik derisi araç içi kaplama
* Elektrikli sunroof
* Arka bagaj üstü spoiler
* DVD - CD - VCD - TV tek ünite

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bu haberi duyduğumda bir türk evladı olarak çok gururlandım ve tüğlerim diken diken oldu. kendi kendime; neden bukadar geç kalındı, neden şimdiye kadar hasmı has bir türk otomobiline binemedik te hep yabancı otomobillere binmek zorunda bırakıldık. bu proje gerçektende gurur verici inşallah bir problem çıkmazda buda kursağımızda kalmaz ben bu projeyi gerçekleştirenlere ve öncü olanlara yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. etox büyük başarılara imza atacağına inanıyorum ve ilerde bunun birazdaha orta kesime hitab edecek modelleride olursa çok iyi olur:) en azından bizde etox alıp binmek isteriz saygılar ve tekrar teşekkürler bunu bize yaşattığınız için