23 Eylül 2007 Pazar

ANADOL







ANADOL
Ülke
Türkiye
Kurulduğu Yıl
1966
İsmi Nereden Geliyor
İsmi Anadolu kelimesinden gelmektedir.

Kurucusu
Vehbi Koç
Anadol,
Türkiye'de toplu olarak üretilen ilk otomobil markasıdır. İlk Türk üretimi otomobil ise 1960'da TCDD tarafından yalnızca beş tane üretilen "Devrim" adı verilen örnek otomobildir.
Vehbi Koç tarafından kurulan Otosan Otomobil Sanayi A.Ş. tarafından 1966-1986 yılları arasında İstanbul'daki fabrikada üretilmiştir. 1966’dan 1986’ya kadar devam eden Anadol üretimi, yerini 1986'dan sonra Ford Taunus üretimine bırakmış, ancak Otosan 500 pikap üretimi 1991 yılına kadar devam etmiştir. Bugün, Otosan Ford Motor Company lisansı altında Ford binek otomobillerinin üretimine Gölcük’teki yeni tesislerinde devam etmekte ve başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yapmaktadır. Fabrika 1986'dan sonra Ford üretimi için kullanılmıştır.
Anadol'un ilk modelleri
İngiliz Reliant/Ogle tarafından tasarlanmıştır. Bütün modellerinde kaportası cam elyafı ve polyesterden yapılan Anadol'da motor olarak da Ford motorları kullanılmıştır. İlk kullanılan motor, Ford'un Cortina modelinin 1200 cc'lik motorudur.
Anadol adı, açılan isim yarışması sonucunda finale kalan; Anadolu, Anadol ve Koç arasından seçilmiştir.
Az sayıda kalan örnekleri, günümüzde klasik kabul edilmekte, meraklıları tarafından korunmakta ve kullanılmaktadır. Ayrıca ortadan kesilerek kamyonet yapılmış biçimleri ile adını aldığı Anadolu'nun küçük şehirlerinde halen kullanılmaktadır.



1 yorum:

Adsız dedi ki...

forum roasted djsaxasa press fourteen intimate generation zoning formulation freud errors
lolikneri havaqatsu