22 Eylül 2007 Cumartesi

Ford Verve




Ford Verve’nin önemi, yılın başlarında Ford Avrupa’ya verilen ve tamamiyle yeni bir küçük otomobil tasarım anlayışı oluşturma görevinin ilk somut kanıtı olması... Ford Verve , Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika gibi önemli pazarlarda sunulacak üç konsept otomobilinin ilki olma özelliğini taşıyor.


Ford Avrupa Başkanı John Fleming, "Ford Verve, Frankfurt Fuarında özel olarak sergilenmek için geliştirildi ve konsept otomobil olarak müşterilerimizin tepkileri ölçmek için sunuluyor" dedi. "Tasarım ekibimiz gelecekte küçük otomobillerimizin nasıl görüneceğiyle ilgili serbest bir yaklaşım uyguladı ve bu çarpıcı konsept otomobili de bunun sonuçlardan biri. Beklediğimiz tepkiyi alırsak, ekibin bu gelişmiş tasarımın öğelerini, üretimine karar verilecek son tasarıma ekleyeceğinden eminim. Bu da Ford'un gelecek nesil küçük otomobillerini çok etkileyici hale getirecek".


Ford Avrupa Tasarım Müdürü Martin Smith, "Ford Verve şu ana kadar ki en çarpıcı tasarım dilimizi temsil ediyor" dedi. "Cesur, hatta radikal bir tasarım olarak, Ford'un kinetik tasarım felsefesinin, gelişmiş zevklere sahip, modayı takip eden bir nesil için şık, modern ve kendine özgü bir ifadeyi sunması amacıyla dinamik öğelerini sergiliyor".


Moda ve kozmetik dünyasından ilham alan zengin renkler ve ayırt edici malzemelere sahip Ford Verve, Ford'un İngiltere'deki Dunton ve Almanya'daki Köln stüdyolarında tasarımcıların oluşturduğu bir ekip tarafından yaratıldı.






Cesur bir ifade

Ford'un yakın zamanlarda sunduğu iosis ve iosis X konsept otomobillerinin kinetik tasarım rüzgarından ve yeni Ford Mondeo gibi seri üretim modellerin daha lüks hissinden yararlanan Verve, küçük otomobil vizyonunun cesur bir ifadesini oluşturuyor.


Martin Smith, “zarif bir coupe hissi veren aerodinamik tavan çizgisi ve B sütunu bulunmayan yapının tamamladığı gövde yapısının bütün yüzeylerini tanımlarken "hassas bir şekilde tasarlanmış", "çevik bir kaslı yapı" ve "çok iyi ayarlanmış atletiklik" gibi ifadeler kullanıyor.


Daha da derin bir parlaklık için renkli bir cilanın altında yer alan koyu magenta kırmızısı rengi farklı ve özel olduğunu çarpıcı bir şekilde ifade ediyor.


Ford Avrupa Dış Tasarım Şefi Stefan Lamm, "Ford'un gelecekteki küçük otomobilleriyle ilgili vizyonu hakkında cesur bir ifade sunmak istedik" dedi. Ford Verve, küçük otomobil tasarımında lider olma ve tıpkı S-MAX ve yeni Mondeo'da yaptığımız gibi farklı görünmek isteyen müşteriler için farklı görünen otomobiller yaratma hedefimizi simgeliyor".


Çok geniş bir özgürlük verilen ve dış tasarımın lider tasarımcılardan olan Chris Hamilton'ın da içinde bulunduğu tasarım ekibi çalışmalarını gerçeğe dayalı olarak yürüttü. Verve, üretilebilir olması düşünülerek oluşturuldu.


Hareket Halindeki Stil ve Enerji

Ford Verve’in yüzü cesur ve sportif, ama aynı zamanda arkadaşça ve çekici. Aracın önünde büyük, ters trapezoid şeklinde alt ızgara ve üst ızgara ile kaput çizgisinin birleştiği orta noktaya yerleştirilen büyük Ford oval amblemi göze çarpıyor.


Alt ızgarada güçlü yatay çubuklar ve bunları düzenli bir şekilde kesen "mermi" şekilleri, görsel olarak karşılık gelen dikey çubuk etkisi yaratıyor. Alt ızgara ve amblem görünümü Tasarım ekibinin gelecekteki ürünlerde Ford tasarım DNA'sını yansıtmak için kullandığı ayırt edici öğeler.


Motor kaputunun şekli dinamik kabarıklıklar içeriyor; dikkatle ayarlanmış ve atletik ama aşırı kaslı değil. Bu duygu, Mondeo'dan ilham alan daha belirgin, arkaya uzanan ön farlarla birleşerek Verve’nin yüzüne sevimli, açık ve çekici bir kişilik kazandırıyor. Göze çarpan ön farlar iki projektör ışığı ve bir LED ışığı içeriyor.

Yandan bakıldığında, Verve, hareket halindeki enerjiyi yansıtan kabinin öne yaklaştığı, çarpıcı bir görünüme sahip. Profili, üst bölümü gövdenin eğimli üst kontur çizgisine paralel olan direksiz yan cam şekliyle vurgulanıyor. Bu da, eğimli A sütunundan arkaya doğru uzanarak, ortaya yerleştirilen LED arka farlara ulaşıyor ve bu farlar da gövde şeklinin dolgunluğunun bir parçası olacak şekilde çıkıntılı bir tasarıma sahip ve en arkada da Ford Verve’nin entegre bagaj kapağı spoyleri yer alıyor. Bu öğeler akıcı bir şekilde bir araya geliyor ve aracın panoramik cam tavanını destekliyor.




Gövdenin yan tarafındaki bir kemer çizgisi, kontrollü gerilim duygusuna katkıda bulunan çarpıcı şekillerden birini oluşturuyor. Tekerlek boşlukları da bir gerilim ve kaslılık hissi veriyor ki bu da kinetik tasarımın özelliklerinden biri.


Arkada, entegre egzoz çıkışına sahip alt kanatçık, sis farlarının alt kenarlarındaki desenli alüminyum kaplamalar gibi arka tampon ve tasarım aksesuarlarını içeren akıcı bir tasarımın temel öğelerini oluşturuyor. Alt kanatçık koyu renkli kromdan oluşturulmuş ve koyu magenta kırmızısı gövde rengiyle yumuşak bir zıtlık oluşturarak kontrollü bir gerilim ifadesi sağlıyor.


18 inçlik 12 kollu iki parça alaşım jant tasarımı otomobili daha da çarpıcı hale getiriyor. Jant tasarımı hafif ve ferah görünüyor ve bakan kişiyi jant kollarının dibine çeken bir derinlik ve "üç boyutluluk" duygusu oluşturuyor. Ford Verve’in düşük profilli lastiklerinin her birinde zengin gövde rengini tamamlayan bir yan duvar şeridi bulunuyor.


Dikkatle seçilen aksesuarların elbiseleri tamamlamasına benzer bir şekilde görev yapan, araçtaki diğer ayrıntılar arasında, kapı kollarındaki ince çubuk ve alt ızgara çerçevesi, arka plaka çerçevesi ve ön sis farının alt kenarında da desenli alüminyumun benzer bir şekilde kullanılması da var.


Bunlar bir araya gelerek küçük otomobillerde normalde bulunandan daha yüksek bir kalite seviyesine işaret ediyor.


Lamn, "Küçük bir otomobilde, örneğin B segmentindeki bir otomobilde daha büyük bir otomobile göre kinetik tasarım şekli dilinin temel öğeleriyle oynayabileceğimizi ya da bunları daha çok vurgulayabileceğimizi düşünüyoruz" dedi. Burada önemli olan bir araç segmentinden diğerine kes yapıştır yapmak değil, her bir otomobil için bu felsefeyi yeniden yorumlamak. Daha büyük iosis Concept'i, iosis X crossover modelini ve bu yeni projeyi karşılaştırdığınızda bunu net bir şekilde görebiliyorsunuz".


İç Bölümdeki enerjiyi keşfetmek

Verve'nin içi de dışı kadar çarpıcı. Cesur şekillere sahip yüzeylerinden çarpıcı iç renklerine ve çekici malzemelerine kadar otomobilde eğlenceli bir modernlik ve moda duygusu var. Ayrıca bir gün seri üretime geçebilecek yeni teknolojilere de öncülük ediyor.


Ford tasarımcıları gelecekteki küçük bir Ford otomobilinin sunduğu olanakları incelerken, kendilerine sağlanan geniş hareket alanında kinetik tasarım ilkelerini yeni Verve'nin iç bölümüne uygulamaya yoğunlaşabildiler. Bu sayede, Verve geleneklerden ayrılıyor, özellikle de gösterge panelinin tasarımında; çekici eğimler ve dolgun şekiller, tipik, dik bir orta konsol tasarımının çok eski moda görünmesini sağlıyor.


Ford Avrupa İç Tasarım Şefi Niko Vidakovic, "Bu, kinetik tasarımın iç tasarıma uygulanmasında dev bir adım" dedi. "İç bölümün şekil dilini dış bölümle bu kadar güçlü bir şekilde ilişkilendiren bu tür bir görsel yeniliğin şu anda başka hiçbir şirket tarafından yapılmadığına inanıyoruz".


Ford iç tasarımcısı Tiago Diaz ve yönetici Ernst Reim'ın elleriyle yaratılan üst gösterge panelinde belirgin ve dolgun şekiller göze çarpıyor. İç öğelerde, özellikle de gösterge paneli ve kapı panellerinde düzgün yüzeyler ve akıcı ana hatlar, aracın dışındaki kinetik tasarım öğelerini yansıtıyor. Bu öğeler bir araya gelerek aracın yolcularını saran bir his yaratıyor ve bu anlamda panoramik cam tavanın sunduğu ferahlıkla bir karşıtlık oluşturuyor.


Cep Telefonlarından İlham Alan Yeni Estetik Anlayışı

Ford Verve cep telefonlarıyla büyüyen bir nesil için tasarlandı.


İç bölümdeki çarpıcı bir özellik de ön panelin orta konsolu. Estetik olarak gösterge panelinin şeklini izliyor, göze hoş gelen bir kanat yapısıyla yükselerek panelin üstünde yer alan geniş ekranlı, renkli Ford Convers+ sistemini içine alıyor. Verve'de kullanılan Ford Convers+ sistemi kısa bir süre önce Mondeo'da sunulan İnsan Makine Arayazü'nün (HMI) en son nesli. Bu bile tek başına Verve’nin küçük otomobil vizyonundaki gelişmişlik düzeyini gösteriyor.


İşlevsel olarak, orta konsol tasarımında temel öğelerden biri eğlence sisteminin geleneksel bölümlerinin, yani ekran, kontrol düğmeleri ve elektronik sisteminin ayrılması. Bu öğelerin ayrılması tasarımcılara kontrol ve düğmeleri, bir cep telefonunun mantığına benzer bir şekilde en iyi ergonomik konumlara yerleştirme olanağını sağladı.


Bu yeni yaklaşım, Ford Verve’nin bütünüyle yeni bir estetik sunmasını, temel teknolojilerle etkileşimin şekli ve işlevi konusunda yeni bir yaklaşım oluşturmasını sağlıyor. Benzersiz yapısı aynı zamanda, navigasyon ve araç telefonu kontrollerini de içeren diğer önemli sistemleri kapsıyor.


Her düğme ve kontrol, iyi cep telefonu tasarımlarında görülen en küçük ayrıntıya gösterilen özenle oluşturuldu. Bu sistem felsefesi Verve’nin gösterge paneli orta konsoluna geleneksel otomotiv ön panellerinden farklı bir his veriyor.


Vidakovic, "Taşınabilir elektronik cihazlarla büyüyen müşterilerimiz, küçük otomobil segmentindeki normal standartları aşan bu yeni otomotiv kabininde kendini evde gibi hissedecek" dedi.


Ford Verve’nin orta paneli; orta noktada yer alan baklava biçiminde ısıtma/havalandırma düğmeleri, yüksek kaliteli basınçlı duş takımlarında bulunan şekillerden ilham alan büyük döner düğmelerden oluşuyor.





Orta panel yapısı orta konsola akıcı bir şekilde geçiyor ve burada, cep telefonu ya da MP3 çalar için bir bölme ve el freninin yanında cüzdan ya da küçük sırt çantası için kullanılabilecek geniş bir bölmeyi de içeren çeşitli eşya bölmeleri yer alıyor.


Vidakovic, "Orta konsol otomobilin sanat galerisi gibi" dedi. "Gösterge panelinin üst bölümünün çıkıntılı yapısı, zengin iç renkler ve mücevher gibi parlak kaplamaların bileşimi çok farklı bir hava oluşturuyor".


Temel göstergeler olan hız ve devir göstergeleri dürbün şeklindeki kısa parlak malzemeden tünellerle çevrili ve bu da orta paneli tamamlıyor ve parlak iç renklerle tıpkı bir moda aksesuarı gibi zıtlık oluşturuyor.


Ford Verve’nin direksiyon simidi de bir sanat eseri. Yumuşak malzemeden oluşan ve parlak bir renkle çevrelenmiş orta bölümü, Ford oval amblemi için zengin somut ve görsel bir ilgi noktası oluşturuyor. Üç kollu direksiyonun sol ve sağ kollarında HMI sistemi için hareketli düğmeler yer alıyor.


Canlı, Uyumlu Renkler

Ford Verve, gösterge panelinden koltuklarına kadar uyumlu magenta renk karışımlarını zarif bir şekilde içeriyor. Ford Avrupa Renkler ve Döşemelerden sorumlu Tasarım Şefi Ruth Pauli'ye göre, malzemelerde haute couture'ün özel kumaşları ve derilerinden ilham alındı.


"Ürünlerimize duygu katılmasında renk önemli bir yere sahip" dedi Pauli. Verve ile belli bir tarzı tam olarak ifade etmeye çalışıyoruz. Uyuma ve zıtlığa sahip çarpıcı renkler. Yumuşak ama yoğun. Hoş bir dokunuşa sahip eldiven derisi gibi iyi malzemeler. Bu ayrıntılar çok satışlı küçük otomobiller dünyasına lüks bir hava getirmemize yardım ediyor."


Ford Verve'nin uyum ve zıtlıkları ayırt edici. Pauli ; renk ve döşeme uzmanı Ulrike Dahm ve Ford Tasarım ekibinin diğer üyeleri tarafından kullanılan malzeme portföyü şunları içeriyor:


• Ön panelin üst bölümü için koyu kırmızı deri, alt bölümde hafif yeşil tonda siyah deriyle zıtlık oluşturuyor

• Koltuklar koyu kırmızı deri kaplı ve kenarlarında elektrik magenta kırmızısı şeritler yer alıyor


İç bölümün küçük öğeleri, direksiyon kolonundaki kontrol kolları bile ekibin ayrıntıya gösterdiği büyük özenden payını aldı; bunda da markanın çekici olmasını sağlamak için gelişmiş, pahalı görünen ayrıntılar içeren lüks kozmetiklerden ilham alındı. Bu küçük pakette her bir ayrıntının hassas bir şekilde uygulanması ve doğru ifade, renk kalitesi ve renk doygunluğu bulunması gerekiyor.




Pauli, "Bu öğeler bir araya geldiğinde güçlü bir tutarlılık, uyum ve kalite ifadesi oluşturarak Ford Verve’yi tam bir tasarım örneği haline getiriyor" dedi. "İşte bu bütünlük, bu konseptın, modern, moda bilinci olan hedef kitleye çekici gelmesini sağlayacak".


Frankfurt'ta Kamuoyunun Tepkisinin Ölçülmesi

Yeni nesil küçük Ford otomobillerinin ürün geliştirme çalışmaları gözlerden uzak devam ederken, Ford Avrupa Verve gelişmiş tasarım konseptiyle Frankfurt Otomobil Fuarı sırasında kamuoyunun tepkisini ölçmeyi umuyor.


Avrupa tasarım şefi Martin Smith Frankfurt fuarının ve yakın gelecekteki diğer fırsatların nihai Ford küçük otomobil tasarım yönünün belirlenmesinde etkili olacağını söyledi.


"Ford Verve gelecek nesil ürünlerimizin tasarım DNA'sına katkıda bulunacak düşüncelerin yönünün kamuoyu karşısında ilk kez dinamik olarak verilen ifadesini oluşturuyor. Bu aşamada, radikal bir şekilde yenilikçi olma özgürlüğüne sahibiz ama kinetik tasarımın bu segmentteki araçları kapsamasının gerçekten mümkün olabileceğine inanıyorum".

Ford Verve Concept Resimleri:


ford verve concept ford verve concept ford verve concept ford verve concept

ford verve concept ford verve concept ford verve concept ford verve concept

ford verve concept ford verve concept ford verve concept ford verve concept

ford verve concept ford verve concept ford verve concept ford verve concept

ford verve concept ford verve concept ford verve concept ford verve concept


ford verve concept ford verve concept ford verve concept


2 yorum:

Adsız dedi ki...

bu otomobil süper olmuş, piyasayı alt üst eder

Unknown dedi ki...

satış rekorları kırabilir