20 Aralık 2007 Perşembe

AC 427 Cobra

AC 427 Cobra
Herkesin aklından geçen bir rüya otomobil vardır. Kimi günümüzün otomobillerini beğenir, kimiyse eskileri daha heybetli bulur. Ama bir zamanlar otomobil yarışlarının gözdesi 427 Cobra’ların üstünlüğü inkar edilemez.

Herkesin 427 Cobra hakkında bir bildiği, en azından düşündüğü bir konu vardır. Tombul görünümünden, büyük egzozlarından hoşlanmayabilirsiniz veya dünyanın en iyi önden motorlu roadster’ı olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat şu bir gerçekki, kimse bu İngiliz otomobilinin güçlü Amerikalı rakipleri karşısında bu kadar öne çıkacağını aklına getirmemişti.

Aslında çoğu 427 Cobra sahibi aracını bu kadar kaslı hale getirmedi. Çünkü başarılarla dolu tarihi günümüze adapte etmek istemedi. Dodge Viper gibi otomobillerin çıkışı, yine de 427 Cobra’nın safi muhteşemliğinin önüne geçemedi.

1970’li yıllarda genç olarak yaşayan herkesin rüyalarını süsleyen büyük bloklu Cobra’larda 6994 cc hacminde bir motor bulunuyor. Bu motor aracı 100 km/s’lik hıza 4.8 saniyede çıkarıyor. Özellikle 7 litrelik Boss Mustang ve Dodge Super Bee karşısında sergilemiş olduğu performans bu motorun o dönemde modifiye edilen birçok aracın motor kompartımanına yerleştirilmesini sağlamıştı.

Bu 7 litrelik V8 motor 6000 d/d’de 425 beygir güç, 3700 d/d’de 653 Nm tork üretiyor. O devirlerde büyük başarılara imza atan Mercedes W125 Grand Prix yarışçısıyla neredeyse aynı araçtan daha iyi olacağı çok söylenmişti. 5.6 litrelik motoruyla 646 beygir güç üreten Mercedes W125 belki düz pistte Cobra’ya üstünlük sağladı. Ancak Cobra, fren ve süspansiyon üstünlüğüyle normal yolda bu araca kesinlikle geçilmez deniyordu.

Şu an ortalıkta birçok 289 Cobra bulunuyor ancak 427 Cobra’ları bulmak bir Daytona coupe aramak kadar zor. Özellikle 80’li yıllarda 10 bin doları bulan fiyatlarıyla bu aracın az satılması gayet normal. Çünkü bu fiyat iki Lincoln ya da dört Mustang almaya yetiyordu. 1971’de ilk fiyatı 2500 dolar olarak açıklanan Cobra’nın, özellikle 1990’lı yılların başında fiyatı normal versiyonu için 400 bin, S/C modeli için 600 bin dolara kadar çıkmıştı. Çoğu insan tarafından Shelby kültürünün en efsanevi otomobili olarak kabul edilen Cobra 427’lerin S/C versiyonları özellikle yandaki büyük egzozları, krom rollbarı ve büyük benzin deposu kapağıyla dikkat çekiyor. Ünü tüm dünyayı saran Cobra 427’ler daha sonraları o kadar çok değişikliğe uğradı ki, insanlar bir Cobra 427 gördüklerinde “Orjinal mi?” sorusunu sormaya başladılar.

Aracın sürüşü hakkında aslında pek birşey söylemeye gerek yok. Geniş ve rahat bir kabini bulunan Cobra’nın en çok dikkat çeken kısmıysa mükemmel vites değişimlerine ev sahipliği yapan şanzıman tüneli. Özellikle ateşleme düğmesine bastığınızda sanki bir yanardağın patlamasına tanık oluyorsunuz. Düşük devirlerde ve bir ile ikinci vitesi kullanırken aracın gücü insanı kendisine hayran bırakıyor. Zaten 400 metrelik mesafeyi 16.4 saniyede geçen bir araçtan ne bekleyebilirsiniz ki? Bir de 6000 d/d’deki kırmızı alarmı kullanıp birinci viteste 100 km/s’e, ikinci viteste 130 km/s’e çıkan bir araçtan nasıl olmasını istersiniz?

Yavaş kullanıldığı zaman bir ceset gibi hissettiren aracın hissi kayboluyor, kremayer direksiyon sistemi oynatamayacak kadar ağırlaşıyor. Ancak düz yolda kendine geliyor. Kısacası sürat ve hızlı yaşama duygusu için hazırlanmış 427 Cobra’lar tüm zamanların en iyi otomobillerinden birisi. Hayatı boyunca yarışlarda sayısız başarı kazanmış olan 427 Cobra’lar bir sonraki yüzyılda bile en üstün otomobiller arasında gösterilmeye devam edecek.

Hiç yorum yok: